Kommunen ligger i hjertet af Vendsyssel, hvor du får nem adgang til noget af Danmarks skønneste natur, et rigt og levende byliv og et væld af spændende uddannelsesmuligheder og fritidsaktiviteter. Kommunens hovedby er Hjørring, der med sin centrale placering er et trafikalt midtpunkt i Vendsyssel med lettilgængelige tog- og motorvejsforbindelser til resten af landet.
Om kommunen
Hjørring kommune er hjemsted for over 67.000 indbyggere.
Boliger
Den foretrukne boligform i Hjørring Kommune er parcelhuset. Udover parcelhusene består boligerne af etagebyggeri og tæt/lav-byggeri, hvor begge boligtyperne også bruges til ældreboliger.
I 2007 boede 66% af kommunens indbyggere i parcelhuse, 20% boede i etagebyggeri og 12% i tæt/lav-byggeri. Beboerne i parcelhusene ejer som regel deres hus, hvilket betyder, at en stor del af kommunens indbyggere er boligejere. Etagebyggerierne findes især i kommunens største byer Hjørring og Hirtshals, mens de mindre byer og landsbyerne hovedsageligt består af parcelhuse. Ældreboliger finder man spredt ud over hele kommunen.
Indbyggere
Langt den største aldersgruppe i kommunen er voksne over 25 år. Den næststørste gruppe er unge under 16 år, mens gruppen af indbyggere i alderen17-25 år er lav sammenlignet med store byer som København, Århus og Aalborg. Grunden til dette er, at de unge flytter fra kommunen for at læse på universiteter, mens tilflytterne hovedsageligt er voksne over 25 år, der har fået arbejde i kommunen.
Arbejde
Hovedparten af arbejdspladserne i Hjørring Kommune ligger i Hjørring og Hirtshals. De største arbejdspladser er de offentlige arbejdspladser indenfor kommunen, kasernen, skattecenteret og sygehuset.
Hjørring Kommune er en af kommunens store arbejdspladser med ca. 6.500 ansatte. De ansatte i institutionerne findes over hele kommunen, mens de administrative arbejdspladser ligger i hovedbyerne i de gamle kommuner. Hjørring by er center for den kommunale administration i hele Hjørring Kommune. En del af de kommunale arbejdspladser findes på borgerservicecentre og forvaltninger i de gamle rådhuse i Hirtshals, Sindal og Vrå, men ledelsen og administrationen af kommunen er samlet på Codanhus i Hjørring som er en af byens store arbejdspladser.
Hjørring by har som administrationsby i det gamle Hjørring Amt, tradition for statslige institutioner. En af byens store arbejdspladser er Hjørring Kaserne, hvor Forsvarets Regnskabstjeneste og Forsvarets Bygnings- og Etablissementstjeneste ligger.
Skattecenter Hjørring er endnu en stor statslig virksomhed i Hjørring. Ud over Hjørring kommune servicerer skattecenteret Brønderslev og Frederikshavn kommuner.
Endnu en stor offentlig arbejdsplads i kommunen er Sygehus Vendsyssel. Sygehus Vendsyssel er en sammenlægning af det tidligere Frederikshavn-Skagen Sygehus og Hjørring-Brønderslev Sygehus. Sygehuset blev i 1920’erne udbygget fra sygehus til Danmarks første centralsygehus. Sygehuset tilbyder i dag behandling indenfor 9 lægelige specialer under områderne kirurgi, medicin og tværgående medicin
I Hirtshals er arbejdspladserne centreret omkring havnen. Fiskeriet er Hirtshals’ vigtigste erhverv, og Hirtshals Havn er en af Danmarks største fiskerihavne. Havnen er samtidig en vigtig godshavn for transitgods, på grund af sin geografiske placering der gør havnen til et naturligt knudepunkt for sammenkædning af trafik med destinationer i Nordatlanten, Baltikum, Central- og Sydeuropa og den Skandinaviske Halvø.
Kultur og fritid
Kultur og fritidslivet i kommunen er veludviklet med mange muligheder indenfor teater, kunst og musik. Vi har også et rigt foreningsliv og gode udfoldelsesmuligheder indenfor sport og fritidsaktiviteter som f.eks. Hjørring Golfklub med 27 huller og en 9 hullers korthulsbane, det nybyggede vandhus, Park Vendia med vandrutchebane og wellnessafdeling og fodboldklubben Fortuna Hjørring, der arrangerer den årlige Dana Cup turnering, hvor ca. 25.000 deltagere fra 45 nationer gæster Hjørring by.
Hjørring kommune byder på mange forskellige museer. Der er f.eks. Vendsyssel Historiske Museum, som er det gamle landsdelsmuseum for Vendsyssel. Museet arbejder med både arkæologi samt nyere tids historie, og museet har afdelinger og udstillinger forskellige steder i kommunen.
Af kunstmuseer kan man nævne Vendsyssel Kunstmuseum, et nyt og flot kunstmuseum, der er indrettet i en nedlagt klædefabrik. Museet danner også ramme for andre kulturelle arrangementer som koncerter, primært med mindre lokale orkestre fra musikskolen.
Nordsømuseet i Hirtshals hører til blandt Danmarks største attraktioner. Museet åbnede i 1984 med en række akvarier og udstillinger om Nordsøens dyre- og planteliv. Men i 1998 kom museet for alvor på landkortet, da man åbnede Oceanariet – et gigantisk akvarium med 4,5 mio. liter havvand og store fiskestimer. Det gjorde Nordsømuseet til Europas største akvarium, og det næsten fordoblede besøgstallet. I dag ligger besøgstallet stabilt på ca. 270.000 gæster årligt. Nordsømuseet er en del af Nordsøcentret, som også huser en række forskningsinstitutioner, der alle beskæftiger sig med fisk og fiskeri. Museet er derfor en vigtig del af videreformidlingen af den viden og forskning, som Nordsøcentret genererer.
Hjørring by har sit eget egnsteater – Vendsyssel Teater, som er et af de mest succesrige i Danmark. Hjørring Teater trækker også fulde huse. Teatret har lokaler på Vendelbohus, som arrangerer tournéforestillinger i byen. Hjørring har også 2 revyer – Hjørring Revyen, der er landskendt, samt Lundergård-revyen, der er en lokalrevy, hvor man skal stå tidligt op for at sikre sig billetter til en af populære forestillinger. Om sommeren kan man udover teater og museer, også opleve ballet og byens populære sommerspil i parken Sct. Knuds Kilde.
Er man til biografer byder Hjørring Kommune på 2 forskellige muligheder. Hjørring Biocenter, en ny stor præmiere-biograf med 4 sale og Lønstrup Café Bio, en lille biograf, der satser mest på kvalitet og derfor ofte viser film for en lidt smallere målgruppe.
Uddannelse
Uddannelsesmæssigt byder Hjørring Kommune både børn og voksne velkommen med en lang række af tilbud. Til børn og unge i den skolepligtige alder finder man både folkeskoler, privat- og friskoler samt efterskoler. Kommunen har også en lang række uddannelsesinstitutioner med udbud indenfor både ungdoms- og videreuddannelse samt aftenskoler.
Efter folkeskolen kan de unge vælge at fortsætte på Hjørring Gymnasium og HF eller tage en erhvervsuddannelse på EUC Nord, mens voksne kan benytte sig af VUC centrets tilbud, der inkluderer ordblindeundervisning og gratis forberedende voksenundervisning i engelsk og dansk. Andre uddannelsesmuligheder i kommunen er en sygeplejeskole, en afdeling af SOSU Nord, og University College Nordjylland. Sygeplejeskolen er med til at sikre, at byens veludbyggede og voksende hospital har velkvalificeret sygeplejepersonale, og social- og sundhedsområdet drager stor nytte af det uddannelsestilbud, som er etableret inden for de seneste år via Skolen i Hammer Bakkers afdeling i Hjørring. University College Nord tilbyder en lang række uddannelser indenfor Pædagogik, Sundhed, Teknologi og Business. Her kan man f.eks. læse til lærer, jordemoder, designteknolog eller finansøkonom.
Hvis drømmen går i retning af en universitetsuddannelse ligger Aalborg Universitet lige i nærheden. Gode tog- og busforbindelser og billige lejligheder og værelser betyder, at man let kan virkeliggøre drømmen om en universitetsuddannelse uden at skulle flytte fra kommunen.