Overvejer du forældrekøb?

Et forældrekøb er en måde, hvor du som forældre køber en bolig og derefter lejer den ud til dit barn. Alle boliger kan købes som forældrekøb, og købsformen er mest udbredt ved køb af lejligheder i de større byer, når den unge skal til at studere. Det kan nemlig være svært at finde en lejebolig tæt på studiet, der er til at betale – især hvis man er på SU.

Vi har samlet en række gode råd og ting, du skal være opmærksom på, når du overvejer et forældrekøb.

Lejligheder til salg lige nu

Leder du efter en bolig til dit barn, kan du se alle forældrekøbsegnede boliger, der er til salg hos EDC lige nu. Finder du en interessant bolig, er vi klar til at hjælpe dig godt videre.

Se lejligheder til salg

Foreningen skal tillade udlejning

Inden du køber en lejlighed til dit barn, skal du sikre dig, at ejerforeningen tillader udlejning. Det fremgår typisk i foreningens vedtægter, som du kan få hos mægleren.

Find din lokale EDC-mægler

Lejekontrakten

Når du udlejer boligen, etableres der et almindelig udlejer-lejerforhold. Det betyder, at forholdet er underlagt de almindelige regler i Lejeloven. Det er ikke et lovkrav at lave en lejekontrakt, men det er altid en god ide. Lejekontrakten skal også bruges, hvis den unge ønsker at søge boligstøtte.

Hent en standardlejekontrakt hos Transportministeriet 

Fastsættelse af leje

Når lejligheden er købt, skal du fastsætte lejens størrelse. Det kan være fristende at sætte lejen lavt, men husk, at alle lejemål er omfattet af lejeloven og skal følge markedslejeprisen; dvs. prisen på tilsvarende boliger i området. Er lejen mindre end markedslejen, skal du som forælder stadig betale skat af markedslejen.

Vær også opmærksom på, at forskellen på lejen og markedslejen betragtes som en gave, som barnet skal betale afgift af, hvis det overstiger nogle fastsatte beløbsgrænser. Du kan få mere at vide om markedslejen i Huslejenævnet.

Læs mere på skat.dk 

Få tilskud til huslejen med boligsikring

Det er muligt for den unge at søge boligsikring hos Udbetaling Danmark og dermed få ekstra tilskud til huslejen. Man kan normalt få boligstøtte, hvis man bor til leje i en bolig med eget køkken og bor her hele året. Den unges indkomst kan dog påvirke størrelsen af boligstøtten, hvis den overstiger et bestemt beløb.

Læs mere om og søg boligstøtte på borger.dk

Skatteregler og fradrag

Når du køber en bolig for at udleje den, betragtes du i skattemæssig sammenhæng som selvstændig erhvervsdrivende, og rent juridisk fungerer udlejningen til dit barn som enhver anden udlejning. Det betyder, at du bliver beskattet af lejeindtægterne og har fradrag for udgifter til lejemålet. Der er tre forskellige skattemodeller at vælge imellem, som du kan få mere at vide om hos SKAT.

Læs mere om forældrekøb på skat.dk

Dit barn kan købe lejligheden efterfølgende

Når studietiden er ovre, sælger mange forældre lejligheden videre til deres barn. Det er fordelagtigt for den unge, fordi han/hun kan købe lejligheden for en pris, der ligger 15 % under den seneste offentlige vurdering. Du kan naturligvis også sælge lejligheden til tredjemand. Vil du høre mere om videresalg, er vi klar til at hjælpe dig.

Kontakt din lokale mægler